Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Jadłospis

       

               JADŁOSPIS

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

16-05-2022

Chleb mogilski   50g , z masłem 5g, krakowska sucha   20g, pomidor 20g,

Herbata z cytryną

(pszenica, żyto, mleko)

288 kcal                                          OWOC

Zupa wiosenna z muszelką   250g  (seler, pszenica)

Gulasz wieprzowy, brązowy ryż, sałatka szwedzka 80g+50ml, 100g, 80g (pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy                                                 562 kcal

Ciasto drożdżowe z kruszonką 60g, herbata z sokiem malinowym   (mleko, jaja, pszenica )

                                    145 kcal

WTOREK

17-05-2022

Kasza manna z rodzynkami i jabłkiem  250g, Chleb rosyjski  30g , z masłem 5g, serek wiśniowy /wyrób własny/  20g

(pszenica, żyto, mleko)

288 kcal                                          OWOC

Zupa koperkowa z zacierką 250g  (seler, pszenica, jaja)

Filety w sosie własnym , ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka   80g, 100, 80g  (pszenica, jaja, mleko)

Kompot agrestowo-porzeczkowy                                  588 kcal

Jabłko 1 szt,

Drożdżówka z serem  60g

(mleko, jaja, pszenica)

                                                156  kcal

 

ŚRODA 

18-05-2022

Bułka kajzerka  50g  z masłem 5g, ser żółty 20g , ogórek świeży 20g

Herbata owocowa (pszenica, żyto, mleko)

288 kcal                                          OWOC

Zupa pomidorowa z ryżem250g (seler, pszenica)

Makaron świderki z serem  i jogurtem owocowym 220g  (pszenica, seler, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                     588 kcal

Galaretka owocowa 120g, mandarynka 1 szt

(-)

                                                 162  kcal

CZWARTEK

19-05-2022

Płatki kukurydziane  z mlekiem 250g,

Chleb pszenny  30g z masłem 5g,

Szynka drobiowa  20g, papryka 10g, sałata 5g

(pszenica, żyto, mleko, ryba)

346kcal                                                 WARZYWO

Zupa grysikowa  250g (seler, pszenica)

Bitki wieprzowe  w sosie własnym,  ziemniaki z koperkiem,  fasolka szparagowa   80g, 100g, 80g   (pszenica, jaja, mleko)

Kompot śliwkowy                                                              582 kcal

 

Smoothie truskawkowo-bananowe 120g, croissant 25g  (jaja, mleko, pszenica)

                                145 kcal

PIĄTEK

20-05-2022

Chleb krakowski  50g z masłem 5g,

Pasta rybna 20g, ogórek konserwowy 20g

herbata malinowa

(pszenica, żyto, jaja)

325  kcal                                                           OWOC

Krupnik z kaszą jęczmienną i pietruszką   250g  (seler)

Pierogi z serem i rodzynkami  220g

(pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy                                                 562 kcal

Weka 50g, pasta z zielonego groszku  20g,  słonecznik  prażony,  herbata ziołowa

(pszenica, jaja, mleko)

                                                 162  kcal

 

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych.

 

               JADŁOSPIS

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

23-05-2022

Chleb domowy  50g z masłem 5g,

pasztet drobiowy  20g, pomidor 20g  (pszenica, żyto, mleko, jaja)

Herbata owocowa

222 kcal                                                          OWOC

Krupnik z kaszą jęczmienną i pietruszką  250g ( seler, pszenica, jaja)

Filet w sosie koperkowym , ziemniaki, mini marchewka z pary  1 szt, 100g, 80g  (-)  

Kompot wieloowocowy                                                    561 kcal

Bułka  30g, pasta z suszonych pomidorów  20g , ogórek zielony  20g

Herbata owocowa

(mleko, pszenica)

                                                   145kcal

WTOREK

   24-05-2022

Owsianka z  owocami  250g,

chleb rosyjski  30g z masłem 5g, twarożek 10g, powidła śliwkowe 10g (pszenica, żyto, mleko)

348 kcal                                   WARZYWO

Barszcz czerwony z ziemniakami   250g (pszenica, seler)

Zapiekanka z makaronowa z brokułem, kukurydzą  i szynką w sosie śmietanowym   220 g (pszenica, jaja, mleko)

Kompot jabłkowo-gruszkowy                                        588 kcal

Mix owoców sezonowych 150g

(-)

                                                 145kcal

 

ŚRODA 

25-05-2022

Chleb krakowski  50g z masłem20g,  parówka  20g, pomidor 10g, ketchup 5g  herbata z cytryną

(pszenica, żyto, mleko)

247 kcal                                                          OWOC

Zupa grochowa z zacierką 250g (seler, pszenica)

Owsiane leniwe z masełkiem   220g 

(pszenica, jaja, mleko)

Kompot agrestowo-porzeczkowy                                   566 kcal

Jogurt wiśniowy 120g, ciastko duo mascarpone- 1 szt,  ciastko czekoladowe 1 szt (pszenica, jaja, mleko)

                                                 142 kcal

 

CZWARTEK

26-05-2022

Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,

Chleb słonecznikowy  30g z masłem 5g, szynka od zduna  20g, ogórek 20g

(pszenica, żyto, mleko)

346 kcal                                                            OWOC

Rosół z makaronem 250g (seler, pszenica, jaja)

Pulpety w sosie pomidorowym, kasza gryczana niepalona, surówka wielowarzywna    80g+50ml,100g,80g (pszenica, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                    592 kcal

Ciasto toffee  60g /wyrób własny/,

herbata owocowa

(jaja, pszenica, mleko)

                                                 136 kcal

PIĄTEK

    27-05-2022

Chleb krakowski  50g z masłem 5g,

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem  20g , rukola 5g ,  herbata z cytryną

(żyto, mleko, pszenica) OWOC   278  kcal

Krem z marchewki z groszkiem ptysiowym   250g (seler, pszenica, jaja)

Ryba miruna, ziemniaki z koperkiem, mix warzyw z pary 100g, 80g, 100g  (ryba, pszenica, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                    576 kcal

Panna cotta z sokiem malinowym 120g, chałka drożdżowa 60g

(jaja,mleko, pszenica)

                                                   145kcal

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych.

Data dodania: 2021-12-20 14:25:11
Data edycji: 2022-05-17 09:23:04
Ilość wyświetleń: 754

“Kiedy śmieje się dziecko śmieje się cały świat"

Janusz Korczak
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej